Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:229, Did:0, useCase: 3


Saldējums no atsvaidzinoša ikdienas kāruma līdz svētku galdam

Redakcija
Redakcija

Ja savas vēstures sākumā saldējums bija delikatese, kuru pasniedza tikai uz augstākās sabiedrības galda, tad tagad tas ir visiem pieejams gardums. Saldējuma dažādošanas māksla devusi iespēju ne tikai baudīt porcijās karstajā laikā, bet iekļaut arī visdažādākajās receptēs un jebkad likt svētku galdā.

Patērētāja izvēle aizvien biežāk par labu krējuma saldējumam

Labu saldējumu var ražot ar dažādiem paņēmieniem, no dažādiem izejvielu veidiem utt. Piedevas, pildījumi un glazūra – tas ir gaumes jautājums, stāsta AS Premia FFL mārketinga vadītāja Inga Bajāre. Saskaņā ar vispārizplatītu priekšstatu par veselīgu uzturu cilvēka organismam ir nepieciešami tiklab augu, kā arī dzīvnieku tauki. Galīgo izvēli izdara patērētājs, un tāpēc viņam ir jābūt iespējai izvēlēties un jābūt pieejamai attiecīgai informācijai.

Atbilstoši spēkā esošajām pārtikas produktu marķēšanas prasībām visiem saldējumiem, kas ir izgatavoti uz piena tauku bāzes, ir vispārzināms nosaukums – krējuma saldējums. Saldējums, kuram nav šāda apzīmējuma, var saturēt augu taukus, un to sauc vienkārši par saldējumu. Piemēram, AS Premia FFL piedāvātā krējuma saldējuma galvenā izejviela ir 35% saldais krējums. Dabiskais saldais krējums piešķir saldējumam patīkamu dabisku garšu. Saldajam krējumam tiek pievienoti arī citi komponenti - ūdens, cukurs, vājpiena pulveris un sausās sūkalas, emulgants - stabilizētājs, garšas un aromāta pastiprinātāji. Var būt tādas piedevas kā rozīnes, šokolāde, rieksti, dažādi pildījumi, piemēram, visdažādākie ievārījumi, kraukšķīgas piedevas, marmelāde, īriss utt.

Viss saldējums caur saldēšanas tuneli

Saldējuma gala garša un īpašības ir lielā mērā atkarīgas no tā, cik ātri saldējums pēc dozēšanas tiek sasaldēts. “Mūsu uzņēmumā ir ātrās sasaldēšanas tunelis, kurā saldējums tiek sasaldēts divdesmit minūšu laikā. Ātrās sasaldēšanas būtība ir saistīta ar ledus kristāliņu veidošanās novēršanu,” stāsta AS Premia FFL mārketinga vadītāja Inga Bajāre. Ledus kristāliņi rodas, kad brīvs ūdens iztek starp tauku šūnām un sagrauj regulāro struktūru. Tieši šī iemesla dēļ nekad nevajag atkārtoti sasaldēt izkusušu saldējumu, bet labāk to vienkārši apēst.

Uzņēmumā “Premia” saldējumu ražo no pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem - meistari strādā jau desmit gadu, bet daži pat vairākus gadu desmitus. Lielākā daļa no ražošanā lietotajām pamata receptēm ir tās pašas, kuras bija pirms dažiem gadiem, jo patērētāji dod priekšroku tieši tādam - saldā krējuma garšas mēreni saldam saldējumam. Saldējuma ražošana sākas no komponentu svēršanas, pēc tam seko samaisīšana, homogenizācija, pasterizācija, dzesēšana, nogatavināšana vai izturēšana, atdzesēšana, dozēšana un iepakošana, ātra sasaldēšana, iepakošana kastēs, ievietošana noliktavā, uzglabāšana. Saldējuma ražošanas procesā svarīga nozīme ir putošanai un sasaldēšanai. Saldējuma dzesēšanas princips tieši ir saistīts ar vienlaicīgu saldējuma maisījuma putošanu un dzesēšanu.

Saldējums ir veselīgs!

Tikai nedaudzi zina, ka saldējums ir ne tikai patīkami atsvaidzinošs viegls deserts karstā vasaras dienā, bet arī to, ka tas satur daudz vērtīgu un derīgu vielu. Nesenais augu tauku uzvaras gājiens ir kļuvis būtiski lēnāks. Arvien lielāku vērtību no jauna iegūst dabiskie produkti, un pastāvīgi pieaug krējuma saldējuma daļa, kas jau ir sasniegusi gandrīz 80%, uzsver AS Premia FFL mārketinga vadītāja Inga Bajāre.

Krējuma saldējums satur piena taukus, olbaltumvielas, ogļhidrātus, kalciju, A un B vitamīnu, kā arī D, E un P grupas vitamīnus. Ir zināms, ka A vitamīns nodrošina acu veselību, un tas ir īpaši nepieciešams tieši bērnu vecumā. D vitamīns ir neaizstājams kalcija asimilēšanā, un, tā kā A un D vitamīns, tā arī E vitamīns ir taukos šķīstoši, tieši tāpēc saldējuma sastāvā organisms tos asimilē īpaši efektīvi. Šī paša iemesla dēļ saldējuma sastāvā esošo kalciju organisms asimilē līdz 85% apmērā, un, piemēram, 100 gramos saldējuma ir 150 mg kalcija.

Cilvēka organisms pastāvīgi izjūt kalcija vajadzību, tomēr it sevišķi augšanas un kaulu veidošanās periodā. Tieši tāpēc kalcijs ir ļoti nepieciešams bērnu un pusaudžu vecumā. Ja agrīnā vecumā izveidojas izturīgs skelets, tai skaitā arī zobi, nagi un mati, tad vēlāk būs mazāk kaulu lūzumu, zobu kariesa, matu izkrišanas un lūztošu nagu. Tiem, kas uztraucas par zobu veselības stāvokli, ir svarīgi zināt, ka laktoze, ko satur piena produkti, nerada tik kaitīgu ietekmi kā cukurs, fruktoze vai glikoze.

Viegls deserts tiem, kas seko savam svaram

Kaut gan no saldā krējuma izgatavots saldējums ir organismam ļoti veselīgs deserts, noteikti rodas jautājums, vai un kādā veidā tas ietekmē mūsu svaru? “Par saldējumu var teikt - tas ir auksts, organismam gremošanas procesā tas jāsasilda, kas savukārt samazina uzņemamo kaloriju daudzumu. Šī iemesla dēļ no saldējuma uzņemamo kaloriju daudzums noteikti ir mazāks, nekā ir minēts produkta iepakojumā norādītajos uzturvērtības datos,” skaidro AS Premia FFL mārketinga vadītāja Inga Bajāre.

Taču tiem, kuri precīzi seko uzņemamo kaloriju daudzumam, tiek piedāvāta plaša dažādu garšīgu pārsteigumu izvēle, piemēram, šerbets, jogurta un diētiskais saldējums, kuros kaloriju skaits ir krietni mazāks nekā klasiskajā saldējumā, kas ir izgatavots no saldā krējuma. To pašu var teikt arī par augļu sulas saldējumu, kurā ir ļoti neliels kaloriju skaits. Tas gan visbiežāk ir ļoti populārs bērnu vidū.